Nu is het écht: mijn eerste boek is er!

‘Kun je dat en wil je dat?’, waren in januari 2013 de vragen van de uitgever op de vraag of ik mijn ervaringen met en kennis van het ondernemerschap voor coaches eens aan het papier zou willen toevertrouwen. Ik antwoordde dat ik dat heel graag zou willen, maar of ik dat kán is ter beoordeling van de uitgever, en aan de lezer van het boek natuurlijk. Na het officiële ‘ja, ik wil’ ben ik begonnen met schrijven en ben research gaan doen om een gids voor een succesvolle coachpraktijk samen te stellen.

IMG_8625.jpg    IMG_8628.jpg

In de afgelopen jaren heb ik uit mijn workshops opmerkingen verzameld die over ondernemerschap gingen. Tijdens mijn jarenlange penningmeesterschap van de Stichting Nederlandse Orde van Beroepscoaches heb ik heel veel in de financiële keukens van collega-beroepscoaches mogen en zelfs moeten kijken. Uitspraken van starters bevestigen mijn gevoel dat er behoefte bestaat aan het opdoen van kennis over ondernemerschap, juist door niet-ondernemers. Coaches, trainers, maar ook kunstenaars en artiesten zijn niet vanzelfsprekend in de wieg gelegd als ondernemer. In algemene zin kan dit boek beschouwd worden als een inleiding op ondernemerschap voor niet-ondernemers.

En op 12 november 2013 was het zover. Bij uitgeverij Boom/Nelissen aan de Prinsengracht in Amsterdam vond de officiële presentatie van mijn boek plaats voor een speciaal gezelschap van vrienden en collega's. De uitgever organiseerde een bijeenkomst met drie miniworkshops met onderwerpen die representatief zijn voor het ondernemerschap van coaches: over het Quinn model van de concurrerende waarden, over financiën en over acquisitie. Wiebe, Erik en Nicolette: bedankt voor jullie inzet hiervoor.

IMG_8631.jpg     IMG_8640.jpg

Na de workshops de gebruikelijke speeches. Allereerst de schrijver van het voorwoord Alexander Vreede, vele jaren binnen het betsuur van de NOBCO voorzitter en kameraad, die mij opmerkzaam maakte op het 'klompje goud' diep in mij. Ikzelf heb iets verteld over het schrijfproces en heb alle betrokkenen en belanghebbenden bedankt voor hun steun. En Eline Crijns, de uitgever overhandigde mij het eerste exemplaar - met stempel - en een fraaie ets van 'De Schrijver', een cadeautje dat elke debutant ontvangt. En dan ... het glas natuurlijk ... en signeren.

Bij thuiskomst bleek mijn vrouw nog stiekem een afterparty met intimi te hebben georganiseerd: een fraaie bekroning van een waardevolle dag.

Bedankt Ida, Eline, Wiebe, Marloes, Alexander, Jitske, Sandra, Annemieke, Joep, Martine, Annette, Lidwien, Erica, Erik, David, Jos, Corry en alle anderen die niet aanwezig konden zijn.